Vandaag de dag solliciteren steeds meer mensen via LinkedIn. Waar LinkedIn voorheen voornamelijk gezien werd als een digitaal cv is het steeds vaker de plek waar passende vacatures worden gevonden en is het dé plek om te netwerken. In Nederland heeft LinkedIn ongeveer 4,7 miljoen gebruikers en dit aantal groeit jaarlijks met 2%. Hoe je het beste kunt solliciteren via LinkedIn lees je in deze blog.
LinkedIn Corporation
LinkedIn wordt voornamelijk ingezet als zakelijk platform en voor het opbouwen van een professioneel netwerk. Het bedrijf werd in 2002 opgericht is sinds 5 mei 2003 actief. In 2016 is LinkedIn overgenomen door Microsoft en is sindsdien een dochteronderneming van deze tech gigant.
In 2010 heeft LinkedIn ook een vestiging geopend in Amsterdam. Het bedrijf heeft dit gedaan, omdat er veel Nederlanders zijn die gebruik maken van het platform. Momenteel heeft Nederland 4,7 miljoen LinkedIn gebruikers. Het platform is na Whatsapp, Facebook, YouTube en Instagram het netwerk met de meeste gebruikers in Nederland.
Solliciteren via LinkedIn
Social media kanalen en met name LinkedIn worden steeds vaker ingezet om te solliciteren. Het is ook dé plek waar recruiters werknemers werven. Daarbij wordt LinkedIn door recruiters, managers en werkgevers gebruikt om informatie te vinden over een sollicitant. Daarom is het belangrijk om een sterk LinkedIn profiel te hebben. 29% van de werkgevers heeft weleens iemand afgewezen vanwege de gevonden informatie over een sollicitant. Maar waar voldoet een sterk LinkedIn profiel aan?
Een sterk LinkedIn profiel
De eerste indruk die je maakt bij het solliciteren, is ontzettend belangrijk voor een succesvolle sollicitatie. Dat geldt niet alleen voor de indruk die je achter laat met je cv of sollicitatiebrief, maar zeker ook met je LinkedIn profiel.
Je LinkedIn profiel moet aan een aantal eisen voldoen om vindbaar te zijn voor recruiters. Zodra je gevonden bent door zo’n recruiter, is het de taak deze zo lang mogelijk op je profiel te houden. Vermeld je werkervaring, vaardigheden en gebruik de juiste zoekwoorden om goed vindbaar te zijn. Daarbij is het van belang om een zakelijke profielfoto te hebben; vakantiefoto’s worden op LinkedIn niet gewaardeerd. Een pakkende headline zal tevens helpen om jouw profiel sterker te maken.
Ontwikkel een zakelijk netwerk
Het kan zeer waardevol zijn om een zakelijk netwerk op te bouwen via LinkedIn. Het zou zo maar kunnen zijn dat iemand via via heeft gehoord dat een bepaalde werkgever op zoek is naar een nieuwe werknemer zoals jij. Op LinkedIn kun je makkelijk je netwerk opbouwen door te kijken in de lijst met voorgestelde connecties. Hier kunnen mensen tussen staan die je kent uit je schooltijd, oud collega’s of potentiële connecties uit hetzelfde vakgebied waarin jij actief bent. Het is aan te raden om een persoonlijk berichtje te schrijven wanneer je iemand uitnodigt om een connectie te maken, dit laat een goede indruk achter en kan je helpen bij kansen in de toekomst.
Word lid van een groep
Op LinkedIn heb je de mogelijkheid om lid te worden van maximaal 50 groepen. Recruiters maken veel gebruik van LinkedIn groepen om te kijken of er potentieel interessante kandidaten tussen zitten. Kijk goed welke groep interessant is voor jou en wat groepen zijn waarin je gevonden wilt worden door recruiters.
Blijf op de hoogte van de vacatures op LinkedIn
Via LinkedIn blijf je eenvoudig en snel op de hoogte blijven van de laatste vacatures in jouw vakgebied. Ga op LinkedIn naar het tabblad ‘Vacatures’ bovenaan de pagina en zoek eenvoudig op functietitel, vaardigheid of bedrijf. Je kunt daarbij ook aangegeven wat de voor jou maximaal aantal kilometers zijn die je wilt reizen voor je werk. Zo krijg je snel een overzicht van alle beschikbare vacatures en kun je vaak direct solliciteren. Het is handig om een melding aan te maken in de vacaturebank van LinkedIn. Op deze manier weet je direct wanneer er interessante vacatures geplaatst worden.
Deel je zoektocht met je netwerk
Naast dat je zelf op zoek kunt gaan naar passende vacatures op LinkedIn kun je ook met je netwerk delen dat je werk zoekt. Het is één van de makkelijkste en snelste manieren om een nieuwe baan te vinden. Als iemand jou kan aandragen bij een werkgever, dan sta je al met 1-0 voor. De persoon die jou aandraagt, is voor de werkgever een waardevolle referentie.
Plaats een persoonlijke update en laat daarmee weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Besteed aandacht aan het opmaken van een opvallende post waarin je vertelt wie je bent en wat voor uitdaging je zoekt. Zoals aangegeven, kun je maar één keer een eerste indruk achterlaten.
Tips en tricks
- Voeg je LinkedIn link toe aan je online cv
- Laat recruiters weten dat je beschikbaar door ‘Career opportunities’ aan te vinken
- Zorg dat je profiel up to date is
- Gebruik een zakelijk profielfoto
- Bekijk in je ‘voorgestelde connecties’ wie voor jouw netwerk waardevol kan zijn
- Schrijf een sterke samenvatting die pakkend is met jouw sterke punten
- Aanbevelingen zorgen er voor dat je beter vindbaar bent
- Laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging
- Neem actief deel aan groepen
- Zet meldingen aan en ontvang als eerste de laatste vacatures
Comments are closed.