Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, leuk! Maar hoe bereid je je optimaal voor? Wij geven in deze blog tips en tricks en laten je zien hoe jij ontspannen kan toe werken naar een sollicitatiegesprek voor wellicht je nieuwe baan! Een sollicitatiegesprek geeft jou en de organisatie de kans om elkaar beter te leren kennen, een wederzijdse kennismaking. Tijdens een sollicitatiegesprek laat je een eerste indruk achter en dit kan maar één keer. Voordat we dieper in gaan op de voorbereiding, bekijken we eerst de verschillende soorten gesprekken, lees met ons mee.
Verschillende soorten gesprekken
Kennismakingsgesprek
Wanneer je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek heb je al vele sollicitanten achter je gelaten, maar nu begint het echte werk pas. Het kennismakingsgesprek draait voornamelijk om jouw achtergrond informatie, waarom je op de functie gesolliciteerd hebt en de indruk die je maakt. Zorg dat je je sollicitatiebrief en de vacature nogmaals hebt doorgelezen.
Tweede sollicitatiegesprek
Voor het tweede sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je je inhoudelijk verdiept in de functie en het bedrijf. Bereid vragen voor en stel jezelf de vraag waarom jij graag voor dit bedrijf wilt werken en waarom je de perfecte kandidaat bent. Zorg er ook voor dat je al inzicht hebt in salaris mogelijkheden.
Arbeidsvoorwaardengesprek
Nu ben je er bijna! Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek kun je onderhandelen over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het salaris en het aantal vakantiedagen. Bereid je goed voor en beredeneer waarom jij vindt dat je bepaalde voorwaarden verdient.
Sollicitatiegesprek voorbereiden
Nu we weten welke soorten gesprekken er zijn, gaan we dieper in op de voorbereiding. Het is immers de eerste indruk die je maakt en een goede indruk moet blijven hangen. Besteed daarom aandacht aan je uiterlijk en kleed je gepast. Zorg dat je je goed voelt in je kleding, op die manier kom je zelfverzekerd en ontspannen over.
Plan je route
Erg belangrijk is het dat je op tijd komt. Het gebeurt regelmatig dat sollicitanten die te laat komen meteen weer naar huis gestuurd worden. Plan dus van te voren je route en kijk of er bijvoorbeeld veel files op de route zijn. Mocht je onverhoopt toch vast komen te staan of om een andere reden te laat zijn, zorg dat je contactgegevens van je gesprekspartner hebt, zodat je onderweg kunt bellen.
Wie op tijd is, zal minder gehaast zijn en dat zal zorgen voor minder stress en een beter gesprek. Een goed begin, is het halve werk.
Kom ontspannen over
Als je aankomt op de locatie van het sollicitatiegesprek kom dan ontspannen over en heb een open houding, hiermee zorg je ervoor dat je geïnteresseerd en zelfverzekerd over komt. Wees positief en probeer negatieve onderwerpen te vermijden en gebruik, waar kan, humor.
Bekijk van te voren wie je gesprekspartner is en zoek informatie op internet over diegene, hier kunnen bijvoorbeeld gezamenlijke interesses uit naar voorkomen en dat maakt het aangaan van een gesprek alleen maar makkelijker. Het is ook handig om je te verdiepen in het bedrijf, bekijk de website of vraag in je omgeving of er mensen zijn die het bedrijf kennen, hier kan interessante informatie uit voort komen.
Vragen voorbereiden
Een vraag die bijna tijdens ieder sollicitatiegesprek terugkomt is ‘wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?’. Bereid dit soort vragen voor zodat je tijdens het gesprek direct antwoord kunt geven, een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg en dat maakt spontaan reageren vaak lastig. Let er wel op dat sommige goede en slechte eigenschappen bij bepaalde vacature beter niet genoemd kunnen worden. Kijk welke relevant zijn naar aanleiding van de vacature.
Stel zelf vragen
Bereid daarom ook vragen voor die je wilt stellen, zo kom je geïnteresseerd over. Dit moeten vragen zijn die inhoudelijk en verdiepend zijn. Gebruik de informatie die je online hebt gevonden over het bedrijf om zelf een aantal vragen voor te bereiden. Mocht er aan het einde van het gesprek gevraagd worden of jij nog iets wilt weten en je kan spontaan geen vraag bedenken, gebruik dan de vraag ‘Hoe ziet de verdere procedure van de sollicitatie eruit?’. Een sollicitatiegesprek moet geen eenzijdig interview worden, maar toon interesse in het bedrijf door vragen te stellen.
Tips en tricks
- Kom op tijd, plan van te voren je route
- Geef een stevige handdruk
- Lieg nooit tijdens een sollicitatiegesprek
- Bereid vragen voor
- Besteed aandacht aan je uiterlijk
- Val je gesprekspartner niet in de rede
- Check wie je gesprekspartner is
- Wees ontspannen en heb een openhouding
- Hang niet onderuit in je stoel
- Wees positief
- Geef goede redenen waarom je voor het bedrijf wilt werken
Comments are closed.