Je wilt gaan solliciteren, maar bent nog niet helemaal tevreden over je cv. Dan helpen wij je graag op weg met deze informatieve blog vol tips en tricks voor het opmaken van een aantrekkelijk cv! Over het algemeen geldt, er is geen standaard cv die altijd werkt maar er zijn wel onderdelen die de leesbaarheid en aantrekkelijkheid vergroten. Het belangrijkste is dat je eerlijk, duidelijk en overtuigend bent. Lees onze tips om te zorgen dat jouw cv op de ja-stapel komt.
-
Introductie
Laat op je cv zien wie je bent, het is voor werkgevers belangrijk om te weten met wie ze te maken hebben. Maak daarom werk van je introductie. Omschrijf jezelf zoals je gezien wilt worden, wees eerlijk en geloofwaardig.
-
Leesbaarheid
Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je cv goed leesbaar is. Maak hierbij gebruik van een goed lettertype; bijvoorbeeld Calibri of Arial en de juiste tekengrootte; pt.11 of pt.12.
Maak je cv niet langer dan 2 pagina’s. Verder dan dit wordt er over het algemeen niet gelezen en is dus niet relevant.
-
Zorg voor overzicht
Creëer een duidelijk overzicht in je cv. Werk in een volgorde die gebruikelijk is bij recruiters. Begin met een korte introductie, vervolg met afgeronde studies en voeg daarna relevante werkervaringen toe. Kijk zelf kritisch naar de opbouw van je cv en zorg dat de lezer je cv goed kan scannen. Werk met titels en tussenkopjes en maak deze vetgedrukt.
-
Check je spelling
Zorg ervoor dat er geen grammaticale- of spelfouten in je cv staan. Dit komt slordig over en helpt niet bij aan een succesvolle sollicitatie. Lees ter controle je cv altijd hardop voor, om te kijken of je zinnen goed lopen. Laat eventueel iemand meeluisteren en kijken voor alle zekerheid. Tip: schrijf je cv altijd in de eerste persoonsenkelvoud.
Daarbij is het aan te raden dat je voor iedere sollicitatie je ‘tone of voice’ aanpast aan de ontvanger. Hiermee toon je aan dat je aandacht hebt besteed aan het opstellen van je sollicitatie.
-
Gebruik een online template
Tegenwoordig zijn er veel templates online te vinden om je cv een aantrekkelijke lay-out te geven. Dit zijn templates die aan te passen zijn in word, hiervoor heb je geen designprogramma’s nodig.
-
Kies het correcte bestandstype
Test altijd of je cv op dezelfde manier wordt geprint zoals weergegeven wordt op je scherm. Check of alles er goed op past. Is je foto scherp? Is de tekst goed leesbaar? Stuur je je cv per mail, zorg dan dat je het bestand als PDF opslaat. PDF staat voor Portable Document Format en zorgt ervoor dat je het bestand op verschillende apparaten en besturingssystemen kunt tonen zonder dat de opmaak wordt aangetast. Op deze manier weet je zeker dat jouw cv er hetzelfde uitziet op de computer, tablet of telefoon van de ontvanger.
-
Belangrijke onderdelen in je cv
Ten eerste komen je contact- en persoonsgegevens op je cv te staan. Gebruik hierbij je volledige naam en vermeld ook je roepnaam. Andere gegevens die terug moeten komen zijn; geboortedatum, woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Zo heeft de ontvanger direct al je gegevens en kan zo contact met je leggen.
Zorg ervoor dat je altijd een foto toevoegt aan je cv. Kies voor een recente foto, een verouderde foto kan de verkeerde indruk weken en zorg dat het een zakelijk foto is waarop je er vrolijk maar ook professioneel uit ziet.
Vermeldt in een logische volgorde alle studies en opleidingen die je hebt gevolgd en nee je basisschool hoeft dan weer niet. Denk ook aan de begin- en einddatum van de studie en gebruik de officiële benaming van de studie en opleider.
Werkervaring
Als het gaat om werkervaringen is het belangrijk om vooral relevante ervaringen te vermelden. Leg kort iets uit over de functie, wanneer je in dienst en uit dienst bent getreden en wat je belangrijkste prestaties waren. Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Geef dit aan. Het laat zien wat voor type mens je bent en dat je je graag inzet voor het goede doel. Probeer er een mooi overzichtje van te maken, werk bijvoorbeeld met bulletpoints.
Vraag voormalige werkgevers of opdrachtgevers een referentie te schrijven en zijn/haar telefoonnummer beschikbaar te stellen. Een goede referentie is een enorme boost voor je cv en maakt het een stuk aantrekkelijker voor recruiters. Let op: degene die de referentie schrijft moet goedkeuring geven om zijn/haar gegevens te gebruiken in jouw cv.
Maak ook gebruik van LinkedIn, vraag aanbevelingen op LinkedIn en zet op je cv een verwijzing naar je LinkedIn pagina.
Deel altijd een aantal hobby’s en interesses met de ontvanger. Dit geeft de ontvanger de gelegenheid om zich in te lezen in wie je bent als persoon.
-
Wat moet je niet doen
De grootste ergernis zijn grammaticale- en spelfouten in een cv. Dit is voor de ontvanger een enorme afknapper en zorgt ervoor dat je op de nee-stapel terecht kunt komen. Zorg daarom dat je je cv laat controleren door iemand anders. Kleine foutjes zijn snel gemaakt en zijn lastig te achterhalen wanneer je langere tijd bezig bent met je cv.
Lieg NOOIT op je cv. Maak je cv niet aantrekkelijker dan het in werkelijkheid is. Dit helpt de ontvanger niet maar zorgt ook voor veel stress wanneer je een baan krijgt waar je eigenlijk niet geschikt voor bent. Uiteindelijk val je toch wel door de mand. Een simpel voorbeeld: jij beweert op je cv een Excel expert te zijn, maar in de praktijk valt dit tegen. Op een dag moet je een analyse met berekeningen maken in Excel, want jij beweert dat te kunnen, maar vervolgens lukt het niet. Hiermee verlies je betrouwbaarheid en schaad je je eigen reputatie. Wees daarom altijd eerlijk of je iets wel of niet kan, het is geen probleem als je iets ‘nog’ niet kan maar lieg er nooit over. Dit voorkomt een hoop stress.
Check je contactgegevens, het is een bron van irritatie wanneer je niet goed bereikbaar bent. Check daarom je contactgegevens op type- of spelfouten. Tip: gebruik altijd een e-mailadres met je daadwerkelijk naam daarin verwerkt. Dit komt professioneel over op de ontvanger.
Wij hopen dat je onze tips kunt gebruiken en wensen je veel succes bij het maken van je cv en met solliciteren!
Comments are closed.