Werkervaringsplekken

Een werkervaringsplek, wat is dat?

Een werkervaringsplek of werkervaringsplaats is een tijdelijke arbeidsplaats om werkervaring op te doen. Meestal wordt een werkervaringsplek ingezet bij arbeidskrachten die langdurig ziek en/of werkloos zijn. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven staan bij het UWV.

Zoals aangegeven is een werkervaringsplek van tijdelijke aard, met een minimum van 1-3 maanden en maximaal 6 maanden. Het is de ideale manier om terug te keren op arbeidsmarkt. Na deze periode is het de bedoeling dat de arbeidskracht doorstroomt binnen de organisatie of uitstroomt.

Wat is het verschil tussen een stage en werkervaringsplek?

Bij een werkervaringsplek is iemand onderdeel van het team, waardoor er juridisch gezien sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hierdoor staat er geen leeraspect centraal. Ondanks dat het opdoen van werkervaring ook een onderdeel is van een stage, zorgt dit juridische aspect voor het verschil tussen een stage en werkervaringsplek.

Waarom een werkervaringsplek?

Doormiddel van het invullen van een werkervaringsplek kan iemand ervaring opdoen binnen een bepaald beroep of branche, waardoor een werkervaringsplek een effectief middel is om vaardigheden aan te leren. Het kan daarbij een mogelijke opstap zijn naar een tijdelijk/vast contract binnen een organisatie.

Met het opdoen van werkervaring worden de kansen op betaald werk vergroot. De opgedane ervaring kan worden meegenomen op het cv. Dit kan een significant voordeel zijn wanneer er gesolliciteerd wordt op een bepaalde functie.

Wie komt in aanmerking voor een werkervaringsplek?

Om in aanmerking te komen voor een werkervaringsplek moet je ingeschreven staan bij het UWV. Dit geldt dus voor mensen die langdurig ziek en/of werkloos zijn en die terug willen keren op de arbeidsmarkt. Onder bepaalde omstandigheden komen ook schoolverlaters of afgestudeerden in aanmerking.

Een werkervaringsplek zorgt ervoor dat er geen ‘gat’ ontstaat in het cv. Hiermee wordt bedoeld dat er geen periode vermeldt hoeft te worden waarin niet is gewerkt en waarin geen opleiding is gevolgd.

Wat zijn de voordelen van een werkervaringsplek?

  • Werkervaring opdoen in verschillende beroepen en branches
  • Kans om terug te keren op de arbeidsmarkt
  • Het opdoen van een werkritme
  • Kans op een tijdelijk/vast contract

Meer weten over werkervaringsplekken?

Of mail naar

info@welkeprof.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via ons LinkedIn kanaal

Volg ons