Bij (langdurige) ziekte hebben werkgever en werknemer beide inspanningsverplichtingen om de re-integratie van de zieke werknemer te bevorderen. Het onderzoeken van de re-integratiemogelijkheden begint bij of beter gezegd binnen de eigen werkgever. In de praktijk blijkt dit helaas niet altijd haalbaar of er is nog teveel onzekerheid over de mogelijkheid tot terugkeer. Dan komt het re-integratie 2e spoor in beeld. Bij een re-integratie 2e spoor traject is de werkgever verplicht om de werknemer hulp te bieden bij het vinden van een nieuwe baan buiten de eigen organisatie.
Wet verbetering poortwachter
Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, heeft de Nederlandse overheid op 1 april 2020 de Wet verbetering poortwachter ingevoerd. Hierin staat beschreven hoe de werkgever moet handelen bij langdurige ziekte van een werknemer. In deze wet staat onder andere vermeld dat de werkgever een re-integratietraject moet opstarten en daarbij een dossier moet opbouwen voor het UWV. Het dossier toont aan of de werkgever voldoet aan de eisen van het UWV om het dienstverband van 2 jaar te ontbinden. De werknemer heeft dan recht op een WIA-uitkering.
Wanneer een re-integratie 2e spoor traject:
Normaliter volgt de inzet van een re-integratie 2e spoor traject op een 1e spoor traject. In het 1e spoor wordt gekeken naar terugkeer bij de huidige werkgever, hetzij in dezelfde/aangepaste functie, hetzij in een andere functie. Als duidelijk wordt dat een 1e spoor traject niet succesvol afgerond kan worden of daar te veel en te lang onzekerheid over is, dient het 2e spoor traject te worden onderzocht. Lees voor meer specifieke informatie: https://www.uwv.nl/werkgevers/Images/werkwijzer-poortwachter.pdf.
Toetsing UWV inspanningen werkgever
Een onderdeel van het re-integratieproces is het opstellen van een re-integratieverslag(RIV). Aan de hand van het RIV toetst het UWV of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van de werknemer. Het gaat hierbij niet om het uiteindelijke resultaat maar om de inspanningen vanuit de werkgever.
Begeleiding tijdens het re-integratie 2e spoor traject:
De werknemer wordt tijdens het traject gecoacht door een re-integratiebegeleider, die de voortgang bewaakt, tests inzet en rapporteert. Daarbij krijgt de werknemer hulp van een jobhunter die helpt bij het opstellen of aanpassen van het cv, het schrijven van een sollicitatiebrief en de voorbereiding op ieder sollicitatiegesprek.
Daarnaast helpt de jobhunter bij het zoeken van passende vacatures, omdat een jobhunter beschikt over een ruim regionaal en landelijk netwerk zal de werknemer zien dat er vele mogelijkheden zijn om een baan te vinden buiten de eigen organisatie.
Het begeleiden van een arbeidsongeschikte werknemer naar een baan buiten de organisatie vraag specialistisch maatwerk. Het doel is om de werknemer zo snel mogelijk te helpen aan een duurzame oplossing in de vorm van werk.
Re-integratie 2e spoor bij Welke
Wij begeleiden al ruim 10 jaar werknemers naar een nieuwe, passende en duurzame uitdaging. Zo ook door middel van re-integratie 2e spoor. Wij begeleiden arbeidsongeschikte werknemers naar een baan bij een andere werkgever. Een re-integratie 1e en 2e spoor traject kunnen parallel lopen en ingezet worden in het 1e of 2e ziektejaar. Het begeleiden van een werknemer vraagt maatwerk; ieder mens en iedere casus is immers anders. Daarom hebben wij geen vaste programma’s, geen klasjes, maar individuele begeleiding die aansluit op de wensen van de werknemer en tegelijkertijd rekening houdt met de wettelijke kaders rondom re-integratie.
Het re-integratie 2e spoor traject bij Welke kent verschillende stappen, voor zowel werkgever als werknemer bieden wij een helder traject met transparante communicatie. Hieronder een korte introductie wat het re-integratie 2e spoor traject bij Welke inhoudt:
Kennismaking
Om het re-integratie 2e spoor traject op een goede manier te starten maken we graag kennis met jou. Het is voor jou tevens ook de eerste kennismaking met ons. Tijdens deze kennismaking kunnen wij jouw situatie en wensen bespreken.
In te zetten instrumenten en thema’s
Ook wordt er tijdens de intake gekeken welke instrumenten en thema’s tijdens het re-integratie 2e spoor traject ingezet worden. De instrumenten zetten wij in op het moment dat deze jou verder helpen.
Geen groepen
Wij geloven niet in groepsbegeleiding, maar in de kracht van een individueel en persoonlijk outplacementtraject.
Werken met twee specialisten
Om resultaat te behalen, werken bij intensief met jou samen. Daarom heb je twee aanspreekpunten: de re-integratiebegeleider en de jobhunter, ieder met een eigen specialisme.
Begeleiding zonder reistijd
De begeleiding vindt plaats op een locatie van jouw keuze. Dit kan bij de werkgever zijn of bij jou thuis of op een locatie die in overleg wordt bepaald. In ieder geval een locatie waar jij je het prettigst voelt.
Afsluiting en nazorg
Wanneer het re-integratie 2e spoor traject succesvol is afgerond zal de re-integratiebegeleider zorgen voor een passende afsluiting. Daarbij zal er nog regelmatig contact zijn om te kijken hoe de nieuwe baan bevalt en is de re-integratiebegeleider beschikbaar bij vragen.
Comments are closed.