Als een zieke werknemer na de eerste 2 ziektejaren en na het doorlopen van zowel een 1e als 2e spoor traject nog steeds niet terug kan keren op de arbeidsmarkt, dan volgt er een WIA-keuring bij het UWV. Zieke werknemers die voor 35-80% arbeidsongeschikt zijn, komen in aanmerking voor een WGA-uitkering. Dit percentage wordt berekend op basis van de restverdiencapaciteit van de zieke werknemer. Tijdens deze uitkeringsperiode heeft de zieke werknemer een re-integratieplicht waaraan hij of zij moet voldoen. Eén van die verplichtingen is het actief op zoek zijn naar nieuw werk, hierbij ondersteund de jobhunter. Dit noem je het 3e spoor traject (of WGA-traject). Of de werkgever nu wel of geen eigenrisicodrager WGA is, hij blijft na de Wet Verbetering van Poortwachter periode nog 10 jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke werknemer in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en voor het betalen van de uitkering. Hoe eerder de zieke werknemer dus weer aan het werk is op de arbeidsmarkt, hoe minder kosten dit op de lange termijn geeft voor de werkgever.
Waarom een re-integratie 3e spoor traject?
De werknemer is na twee ziekte jaren nog niet gere-integreerd op de arbeidsmarkt en komt nu in aanmerking voor een WGA-uitkering. Voor de werkgever is het soms lastig om overzicht te houden met betrekking tot de wettelijke eisen waaraan een werkgever moet voldoen om de werknemer te laten re-integreren. Mogelijk hebben zowel de werkgever als de werknemer dit tijdens het 1e en 2e spoor traject al ervaren. Het voordeel voor de zieke werknemer is dat hij of zij meer toekomstperspectief krijgt op het gebied van re-integreren. Terwijl de kosten voor de werkgever aanzienlijk beperkt kunnen worden.
Het re-integratie 3e spoor traject in de praktijk
De bedrijfsarts stelt een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op. Hierin staan de beperkingen van de zieke werknemer. Dit vormt het persoonlijke belastbaarheidsprofiel, onder andere op basis daarvan wordt er een re-integratieplan voor het 3e spoor traject opgemaakt. Op basis van de FML wordt er gekeken wat de werknemer wel en niet kan. Zo wordt er een schatting gemaakt van wat iemand in theorie op de arbeidsmarkt aan zou moeten kunnen. Zodra de afspraken gemaakt zijn en alle betroken partijen zijn daarmee akkoord. Kan de zoektocht naar nieuw werk beginnen, dit gebeurt met onder andere de ondersteuning van een jobhunter. Als een volledige werkdag nog niet mogelijk is voor de zieke werknemer, dan kan er rustig opgebouwd door te beginnen met 1 uur per dag en vanuit daar verder op te bouwen.
Een onderdeel van het re-integratieproces is het opstellen van een re-integratieverslag (RIV). Dit verslag bestaat uit alle documenten die van toepassing zijn geweest gedurende de re-integratie periode van de zieke werknemer. Al deze documenten samen vormen het re-integratieverslag. Aan de hand van het RIV toetst het UWV of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van de werknemer. Het gaat hierbij niet om het uiteindelijke resultaat, maar om de inspanningen vanuit de werkgever.
Re-integratie 3e spoor bij Welke
Wij hebben ruime ervaring bij het begeleiden van werknemers naar een nieuwe, passende en duurzame uitdaging. Zo ook door middel van een re integratie 3e spoor traject. Wij begeleiden werknemers die reeds een WGA/ZW uitkering hebben met maatwerk naar passend werk. Vaak beschikken werknemers nog over voldoende mogelijkheden voor een plek op de arbeidsmarkt. Met onze specifieke begeleiding bieden wij de werknemer perspectief op een nieuwe baan en zullen wij de werknemer in kansen en mogelijkheden laten denken, juist in deze arbeidsmarkt en als er sprake is van beperkingen is dit erg belangrijk.
Het re-integratie 3e spoor traject bij Welke kent verschillende stappen, voor zowel werkgever als werknemer bieden wij een helder traject met transparante communicatie. Hieronder een korte introductie wat het re-integratie 3e spoor traject bij Welke inhoudt:
Kennismaking
Om het re-integratie 3e spoor traject op een goede manier te starten, maken we graag kennis met jou. Het is voor jou tevens ook de eerste kennismaking met ons. Tijdens deze kennismaking kunnen wij jouw situatie en wensen bespreken.
In te zetten instrumenten en thema’s
Ook wordt er tijdens de intake gekeken welke instrumenten en thema’s tijdens het re-integratie 3e spoor traject ingezet worden. De instrumenten zetten wij in op het moment dat deze jou verder helpen.
Geen groepen
Wij geloven niet in groepsbegeleiding, maar in de kracht van een individueel en persoonlijk outplacementtraject.
Werken met twee specialisten
Om resultaat te behalen, werken bij intensief met jou samen. Daarom heb je twee aanspreekpunten: de re-integratiebegeleider en de jobhunter, ieder met een eigen specialisme.
Begeleiding zonder reistijd
De begeleiding vindt plaats op een locatie van jouw keuze. Dit kan bij de werkgever zijn of bij jou thuis of op een locatie die in overleg wordt bepaald. In ieder geval een locatie waar jij je het prettigst voelt.
Afsluiting en nazorg
Wanneer het re-integratie 3e spoor traject succesvol is afgerond zal de re-integratiebegeleider zorgen voor een passende afsluiting. Daarbij zal er nog regelmatig contact zijn om te kijken hoe de nieuwe baan bevalt en is de re-integratiebegeleider beschikbaar bij vragen.
Comments are closed.